Kølfogden møter An-Magritt under Vinterfestspill 2020

KØLFOGDEN: Det er Vinterfestspills eget orkesterakademi, Konstknekt, som fremfører musikken.

KØLFOGDEN: Det er Vinterfestspills eget orkesterakademi, Konstknekt, som fremfører musikken. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kølfogden blir hovedpersonen i Vinterfestspills første konsertslipp, med rørosingen Eiliv Grues tekster.

DEL

Eiliv Grue har gransket Kølfogdens rolle i Falkbergets «Nattens brød» i flere år. Nå har han fôret komponist og musiker Wolfgang Plagge med tilrettelagte tekster fra Johan Falkbergets verk, og det har blitt til en nyskrevet kammeropera.

Et drama fra Falkbergets verden

Operaen fremføres for aller første gang i Røros kirke lørdag 14. mars neste år, og Plagge selv omtaler det som et persondrama fra Falkbergets verden, om det intense forholdet mellom to sterke skikkelser. For hvem er egentlig denne Kølfogden? Og hvorfor dukker han hele tiden opp i An-Magritts nærhet? Hva vil han henne?

Årets kunstneriske leder er cellist Øyvind Gimse, og han omtaler Wolfgang Plagge som en av de mest briljante musikere og komponister dette landet har fostret.

- Med sitt sylskarpe intellekt og sin langt mer sleivete humor, vinner han både respekt og venner hvor enn han kommer. Verklisten er lang, og spenner fra klaverstykker til store kor- og orkesterverk. For oss skriver han opera, et utrolig spennende prosjekt hvor han sammen med forskeren Eiliv Grue dykker ned i ukjente tekster fra Falkberget. Resultatet må oppleves i Røros kirke under Vinterfestspill!

I rollen som Kølfogden finner vi svenske Lars Arvidson, en av Sveriges mest etterspurte konsert- og operasangere. An-Magritt er det Maria Forrström som tolker, en svensk sopran med nok dybde til å fylle rollen. Det er Vinterfestspills eget orkesterakademi, Konstknekt, som fremfører musikken.

Tradisjonsrik FestspillOpp

Etter åpningskonserten torsdag 12. mars, inviterer Vinterfestspill, tradisjon tro, til FestspillOpp i Falkbergetsalen på Storstuggu.

Dette er den tradisjonsrike kulinariske og musikalske menyen med festspillmusikere i toppslag.

Kunstnerne på FestspillOpp er Knut Erik Sundquist og BartolomeyBittman. Sundquist spiller kontrabass, og er kjent som en improviserende «standup-bassist». BartolomeyBittmann er en østerriksk duo med cello, fiolin og mandola som sine instrumenter. De kombinerer ulike sjangre og gjør musikken til historier fortalt med spenning og stadig skiftende stemninger.


FESTSPILLOPP: Kunstnerne på FestspillOpp er Knut Erik Sundquist og BartolomeyBittman.

FESTSPILLOPP: Kunstnerne på FestspillOpp er Knut Erik Sundquist og BartolomeyBittman. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken