Vinterfestspill er også visuelt

UNGE KUNSTNERE: Elever ved Røros kulturskole har vært engasjert i kunstprosjektet i forbindelse med årets Vinterfestspill i Bergstaden. F.v: Malin Østby, Vida S. Buvarp, Maja Selboe-Coote, Lauritz K. Sperle, Julia Veldhuis, Inga L. Brynhildsvoll, Mali Sirnes, Sigrid P. Moen, Julia Felghager, Torjus M. Høsøien og Tomas M. Høsøien. Bak: Kunstner Bodil Friele. Mathea Håkonsund, Vilde Grøtli Bækos og Ingeborg Elise Græsli var ikke til stede da dette bildet ble tatt.

UNGE KUNSTNERE: Elever ved Røros kulturskole har vært engasjert i kunstprosjektet i forbindelse med årets Vinterfestspill i Bergstaden. F.v: Malin Østby, Vida S. Buvarp, Maja Selboe-Coote, Lauritz K. Sperle, Julia Veldhuis, Inga L. Brynhildsvoll, Mali Sirnes, Sigrid P. Moen, Julia Felghager, Torjus M. Høsøien og Tomas M. Høsøien. Bak: Kunstner Bodil Friele. Mathea Håkonsund, Vilde Grøtli Bækos og Ingeborg Elise Græsli var ikke til stede da dette bildet ble tatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Storslått samarbeid mellom lokalbefolkningen, Kunt og kaos og profesjonell kunstner.

DEL

Vinterfestspill i Bergstaden er mer enn musikk! Under årets festspill får publikum på Røros også anledning til å oppleve et storslått visuelt kunstnerisk samarbeid – og det på mange arenaer. Prosjektet er et samarbeid mellom billedkunstneren Bodil Friele fra Bergen, Vinterfestspill i Bergstaden, elever ved Røros Kulturskole, enslige mindreårige asylsøkere på Moan Gård, seniorklubben ved Røros Samvirkelag og galleriet Kunst og kaos.

Under Vinterfestspill i Bergstaden 16. – 19. mars blir Bodil Frieles kunst svært synlig i gatebildet på Røros. Verkene hennes blir dessuten også å finne på alle konsertarenaene, og i galleriet til Kunst og kaos inne i Trevarefabrikken.

Sigrid M.Jansen fra Kunst og kaos presenterer prosjektet slik:

24 kubikk ved i rosa, oransje og turkis

Hvordan blir 24 kubikk ved forvandlet til kunst-installasjoner? Bodil Friele har alltid vært betatt av vedstabler.
 

- Jeg har tusenvis av fotografier tatt gjennom tidene av vedstabler fra hele landet. Det blir sagt at skal du finne deg en mann så skal du se hvordan han stabler, sier Bodil Friele.

- Gjennom å male vedstabler og plassere dem på uventede steder, får en vanlig vedstabel ny identitet og nytt innhold. Fra en anonym nyttetilværelse blir vedstabelen til et fargerikt utropstegn i bybildet, forklarer hun

Under Vinterfestspill i Bergstaden vil Røros få tre store, fargesterke vedstabler. Fargene er bestemt av kunstneren, og vedstablene på Røros er inspirert av fargepalletten i byen og er både en kontrast og en hyllest til fargene i bergstaden.

Selve malearbeidet er gjort av 12 personer fra mottaket for enslige mindreårige asylsøkere på Moan Gård og seniorklubben ved Røros Samvirkelag. Gjennom fem kvelder har de malt totalt 24 kubikk med ved!

- Arbeidet med mine vedstabler er en krevende prosess og jeg visste at jeg var avhengig av medhjelpere for å kunne gjennomføre prosjektet, forteller Bodil Friele.

Og hjelp har hun fått! Kari Kluge i Vinterfestspill i Bergstaden har organisert både ved og maling. Bare det å finne et passende sted hvor arbeidet kunne gjennomføres på Røros i februar ...

- Jeg må få rette en stor takk til Jan Tamnes som har lånt oss lokaler, hjulpet oss med lagring og tålt alt rotet de ukene vi har holdt på, smiler Kari Kluge.

Foto av Bodil Friele foran en vedstabel lignende de tre som nå skal realiseres på Røros.

Foto av Bodil Friele foran en vedstabel lignende de tre som nå skal realiseres på Røros. Foto:

Samarbeid med Røros Kulturskole

Vinterfestspill i Bergstaden har hatt et nært samarbeid med musikkelever og lærere ved Røros Kulturskole i mange år. I år er samarbeidet utvidet til å også omfatte kunstelever. Under ledelse av Kyle Hanslien arbeider 14 kunstelever ved Røros Kulturskole sammen med Bodil Friele.

En hel skoledag i februar ble avsatt til å male 140 bjørkepinner. Bildene skal bli til 10 tredimensjonale ”bilder” i 60 x 60 cm. Fargepalletten er bestemt av Bodil, mens elevene selv har jobbet med uttrykkene på bjørkeveden. Tre dager før Vinterfestspillene starter kommer Bodil til Røros for å arbeide sammen med de unge kunstnerspirene. Da skal de i felleskap komponere og montere de 10 bildene. De 10 bildene skal pryde hver av konsertlokalene under festspillene. Senere blir de 10 bildene satt sammen til ett stort bilde.

De unge kunstnerne som har deltatt i prosjektet er: Inga Løseth Brynhildsvold, Ingeborg Elise Græsli, Julia Veldhuis, Julie Felgenhauer, Lauritz Klemmetvold Sperle, Mali Sirnes, Malin Østby, Mathea Håkonsund, Maya Selbo-Coote, Sigrid Prøsch Moen, Tomas Moseng Høsøien, Torjus Moseng Høsøien, Vida Sjøkvist Buvarp, Vilde Grøtli Bækos.

Vedkubber malt av kunstelever ved Røros Kulturskole. Bildene skal komponeres og monteres i samarbeid med kunstneren og bli til 10 bilder som skal pryde konsertlokalene til Vinterfestspillene.

Vedkubber malt av kunstelever ved Røros Kulturskole. Bildene skal komponeres og monteres i samarbeid med kunstneren og bli til 10 bilder som skal pryde konsertlokalene til Vinterfestspillene. Foto:

Separatutstilling i Trevarefabrikken

Under Vinterfestspill i Bergstaden inviterer Kunst og kaos også publikum inn i den gamle Trevarefabrikken bak Bergstadens Ziir til Bodil Frieles egen separatutstilling. Galleriet Kunst og kaos har tilpasset åpningstidene sine til konserter og arrangement på kveldstid fra onsdag til fredag, og holder åpent på lørdag og søndag.  

Utstillingen i galleriet er en fargesterk hyllest til Rørosbebyggelsen med dens karakteristiske koloritt. Akrylmalerier og bruk av naturens egne materialer som drivved og vedskier - bearbeidet og transformert til tatoveringer overført fra Internett med laserteknikk.

- Det er utrolig givende og morsomt for oss å få arbeide med Vinterfestspillene og Bodil Friele på denne måten, sier Sigrid M. Jansen og Ellen Kristine Klemmetvold i Kunst og kaos.

– Å gjøre det lille galleriet vårt til et samlingssted for tre så ulike kunstprosjekt, gjør oss glade langt inn i sjelen.

Vinterfestspill i Bergstaden og Kunst og kaos

Sammen ønsker de alle på Røros hjertelig velkommen til gratis vernissasje og åpning onsdag 15. mars klokka seks. Kvelden før selve Vinterfestspill i Bergstaden starter åpner de dørene til Trevarefabrikken og byr publikum inn.

- Vernissasjen omfatter hele dette store kunstneriske prosjektet med alle de tre delene. Kunstneren selv, elevene ved kulturskolen, pensjonistene fra Samvirkelaget, gutta på Moan Gård og alle andre ønskes velkommen!, avslutter Sigrid M. Jansen.

Artikkeltags