Land lot, Sky, Plant, Building, Window, Wood, Grass
Black, Font, Line
Material property, Font, Line
Sky, Cloud, Window, Building, Paint, Art, Painting, Door, Wood

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Verk: Gate i Røros av kunstner Harald Sohlberg, datert 1902

På begynnelsen av 1900-tallet bodde kunstneren Harald Sohlberg i Røros. Herfra malte han noen av sine mest kjente malerier, som også skulle spille en viktig rolle for Røros by.

I sommer stiller Nasjonalmuseet ut maleriet “Gate i Røros” (1902) i Røros kirke. Det blir en enestående mulighet for både innbyggere og tilreisende i Røros, til å oppleve Harald Sohlbergs maleri inne i kirken som ble avbildet i verket et drøyt århundre tidligere.

Ellen J. Lerberg, seniorkurator formidling ved Najsonalmuseet, synes det er spennende å ha med dette maleriet til Røros.


Denne kunsten har bidratt til at Røros er byen den er i dag - nå får innbyggerne et intimmøte med "Gate i Røros"

Med sine skildringer av gater med fargerike trehus og det karakteristiske kirketårnet, satte Sohlberg den lille bergverkstaden midt i Norge på kunstkartet.

- Røros og bildekunstneren Harald Sohlberg har sterke forbindelser. Med sine skildringer av gater med fargerike trehus og det karakteristiske kirkespiret, satte Sohlberg den lille bergverkstaden midt i Norge på kunstkartet. Møtet med bergstaden ble av stor betydning for Sohlbergs kunst og for bevaringa av Røros, sier Lerberg.Et godt hjelpemiddel

Sohlbergs malerier ble et godt hjelpemiddel i arbeidet med å bevare den særegne trebebyggelsen i Røros. I 1922 ble åtte bygninger fredet, og flere sto for tur. I 1980 ble Røros ført opp på UNESCOS verdensarvliste, og området rundt, cirkumferensen, ble inkludert i 2010.  

Odd Sletten, direktør for Rørosmuseet, ser fram til å få “Gate i Røros” på besøk i byen.

- Vi håper publikum benytter seg av denne sjeldne muligheten til å se originalen. Vi setter stor pris på samarbeidet med Nasjonalmuseet om dette arrangementet, Sier Sletten.


Program

Fredag 2. juli 2021


11.00 Velkommen, ved menighetsrådets leder Rutt-Karin Engzelius.
Introduksjon til maleriet, ved Ellen J. Lerberg, Seniorkurator formidling, Nasjonalmuseet

11.30 Vandring i Bergstaden, ved Ingeborg Anna Ødegaard fra Rørosmuseet 

14.00 Introduksjon til maleriet, ved Ellen J. Lerberg, Seniorkurator formidling, Nasjonalmuseet

14.30 Vandring i Bergstaden, ved Ingeborg Anna Ødegaard fra Rørosmuseet

18.00 Introduksjon til maleriet, ved Ellen J. Lerberg, Seniorkurator formidling, Nasjonalmuseet

Orgelkonsert ved Stephen Hicks, kantor i Røros kirke


Så langt korona-regler tillater det, vil kirkerommet være åpent og tilgjengelig for publikum hele dagen. 

Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

Kjerkgata 39
7374 Røros
Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line