Viser frem kunstnerbygda Orvos

Galleriinnehaver Anne Åssveen foran et trerelieff av Harald Gullikstad og maleri av Aslaug Gullikstad. Anne er glad for å ha fått med seg søsknene Gullikstad. som har vokst opp på gården hvor den anerkjente maleren Harald Sohlberg bodde på starten av 1900-tallet.

Galleriinnehaver Anne Åssveen foran et trerelieff av Harald Gullikstad og maleri av Aslaug Gullikstad. Anne er glad for å ha fått med seg søsknene Gullikstad. som har vokst opp på gården hvor den anerkjente maleren Harald Sohlberg bodde på starten av 1900-tallet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I Galleri Kårstuggu vises det fram en unik kunstnerisk samling i sommer. Lørdag åpnet Orvos-utstillinga med 13 mer og mindre kjente kreative krefter med tilknytning til den lille bygda, og Anne Åssveen og Oddvar Siksjø er stolt over å ha samlet så mange lokale på ett og samme brett.

DEL

-Årets utstilling er et resultat av en idè som har trengt tid på å modnes. I tillegg til velkjente navn som Vegar Moen, Harald Risberg og Harald Sohlberg har vi lenge kjent til flere ”orvosinger” som har hatt glede av og utfoldet kreativiteten sin gjennom blant annet maling, tegning, foto eller bildearbeider på hjemmebane. Det er derfor spesielt artig å ha lokket fram disse til å vise fram noen av arbeidene sine i en egen Orvos-utstilling her i Galleri Kårstuggu, sier Åssveen.

Ble sett på som en ”raring”

Mange vet kanskje ikke at selveste Harald Sohlberg bodde på Gullikstad store deler av tida han oppholdt seg på Røros på begynnelsen av 1900-tallet.

- Sohlberg kom til Røros rundt 1902 med kjæresten sin og bosatte seg etterhvert på en av Gullikstad-gårdene hvor Harald og Aslaug Gullikstad senere vokste opp. Her fikk han barn og ble boende i tre-fire år. Sohlberg var dog ingen mann som folk brydde seg så mye om på den tida., kunstmaling ble ikke sett på som ordentlig arbeid. Han ble i stedet sett på som en raring som stort sett satt på en krakk og malte. De eneste han fikk noe særlig kontakt med og hadde noe til felles med, var forfatterne Johan Falkberget og Jens Trøan.

”Landeveien” og ”En blomstereng nordpå”

-I ettertid er det likevel en kuriositet at han malte noen av sine mest kjente malerier mens han bodde på Gullikstad, som ”En blomstereng nordpå”, ”Landeveien” og ”Sohlberg-rekka” fra husrekka ovenfor Røros Kirke. Til utstillinga vår har vi trykt opp noen av de kjente verkene hans på aluminiumsplate, og det er artig å ha ham med som ”en av oss”, forteller Anne.

"En blomstereng nordpå" er et av Sohlbergs mest kjente maleri. Det ble malt mens han bodde på Gullikstad.

"En blomstereng nordpå" er et av Sohlbergs mest kjente maleri. Det ble malt mens han bodde på Gullikstad. Foto:

Lita bygd – store navn

Både Harald og Aslaug Gullikstad har i en årrekke lekt seg med både blyanten, penselen og treskjærerjernet, men sjelden vist fram arbeidene for andre enn sine nærmeste. I sommer har vi nå en helt spesiell mulighet til å se søsknene Gullikstad, Monica Nordbrekken, brødrene Roald og Viktor Moen, Odd Gullikstad, Lars Magne Langøyen, Øyvind Ødegård, Kjell Bull, Oddvar Siksjø, Anne Åssveen, Vegar Moen, Harald Risberg og Harald Sohlberg samlet på en og samme utstilling.


Øyvind Ødegård har malt bilde fra togstasjonen på Orvos. Han er født og oppvokst på Ophusbakken på Orvos, og er idag pensjonert landmåler og bor på Ås. Har tegna så lenge han
kan huske, og maler ofte minner fra barndom og ungdom.

Øyvind Ødegård har malt bilde fra togstasjonen på Orvos. Han er født og oppvokst på Ophusbakken på Orvos, og er idag pensjonert landmåler og bor på Ås. Har tegna så lenge han kan huske, og maler ofte minner fra barndom og ungdom. Foto:

Trygghet i fellesskapet

Anne synes det er artig å vise fram kunstnerbygda på denne måten.

-Vi er ikke mer enn rundt 60 innbyggere på Orvos, og selv om flere av bidragsyterne har flyttet ut, eller også har falt i fra, synes vi det er spesielt å likevel ha kunne presentere så mange spennende navn til ei felles utstilling. Flere har aldri vist fram arbeidene sine i et galleri før, og Monica Nordbrekken er utstillingens yngste med sine flotte dyretegninger. Noen syntes det var skummelt å bli med på ei slik utstilling, har trengt litt tid for å la tanken modnes. Det er naturlig, og jeg kjenner godt igjen den følelsen fra første gang jeg skulle stille ut bildene mine. Etterhvert som navnene ble klare, og vi ble så mange, ble det også tryggere for de ferske. Jeg gleder meg til å åpne utstillingen på lørdag og håper folk kommer for å ta en kikk i løpet av de to ukene utstillingen henger oppe. Vi vil ha åpent hver dag og det er bare å , forklarer galleri-innehaveren stolt


.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken