Gå til sidens hovedinnhold

Da kryptoindustrien kom

Artikkelen er over 3 år gammel

19. desember 2017 skriver seg inn i historien som den dagen da russerne «inntok» Alvdal og Nord-Østerdalen, trengte strøm tilsvarende årsforbruket til 1200 eneboliger, og lovte fra 10 til 50, og kanskje etter hvert enda flere, arbeidsplasser.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

NRK var der og lokale medier likeså. Ordfører i Alvdal Johnny Hagen og kollegaen i Tynset, Merete Myhre Moen, som til alt overmål er tylldøl sjøl, smilte fra øre til øre der de ble intervjuet. Det ble snakket mye om julegave og julekveld på forskudd, og et julebudskap som er noe av det gledeligste som er servert på lenge.

Valget av Alvdal vil generere arbeidsplasser. Allerede denne uka skal representanter fra det russiske selskapet møte næringsliv og aktører lokalt for å stake ut kursen videre og finne aktuelle samarbeidspartnere. I løpet av neste år skal de investere i størrelsesorden 312 millioner kroner i det som blir et datasenter i Alvdal. Året etter innebærer planene å investere mer enn det dobbelte av det igjen. I det hele tatt svimlende beløp.

På pressekonferansen ble det spøkt med at russerne ikke fikk holdt møtene fort nok, før deres julefeiring som foregår i januar tar til. Da er det ekstra artig å merke seg at det tyder på evnen til å respondere raskt har vært avgjørende for at valget falt på nettopp selskapet Nordavind DC Sites som er eid av flere kommuner og kraftselskaper i Hedmark.

Stein Solbu i Nord-Østerdal kraftlag, fant da også grunn til å bemerke at det er nettopp samarbeid som er suksessfaktoren her.

 – Vi kunne sagt at dette ønsker vi til Nord-Østerdalen og latt det bli med det. Men vi gjorde ikke det. Vi gikk videre til fylket og nabodalføret, og vi skal få med dem videre. Eidsiva har vært en hovedpartner, som har analysert nettstrukturen i Hedmark så vi skal kunne svare opp utfordringene vi har fått.

Regional næringssjef, Arild Løvik, virker også være avgjørende for resultatet, og det fikk Solbu til å undres over det faktum at kommunene legger ned disse stillingene. Løvik på sin side pekte på at noen vil frykte at virksomheten er tuftet på noe som kan bli en «flopp», men konkluderte for egen del med at dette skjer nå, og regionen kan velge å stå utenfor eller være en del av det. De valgte det siste og det er vi glade for. Trinn en er investeringer og etablering i Alvdal. Trinn to er flytting til Tylldalen Trinn tre, ja si det? Hva dette kan bringe med seg av ringvirkninger og varig verdiskaping vet ingen.

Kommentarer til denne saken