Kjære Erna, Ola, Siv, Trygve og alle dere andre...

Av

Kjære Erna, Ola, Siv, Trygve og alle dere andre som mener å ha politisk makt i et av verdens rikeste land med verdens minste forskjeller mellom fattig og rik, som enkelte hevder.

DEL

MeningerTakk for at dere snakker om hvor viktig klima og natur er. Takk for at dere støtter kampen mot global oppvarming og mot alle former for forurensing, herunder bekjempelse av plast i havet, bevaring av naturmangfold etc. Det er vel dette som det grønne skiftet handler om. Dere sier dere har fått til mye og har satt dere mål som skal nås innen få år, for å unngå klimakatastrofe og rasering av natur . Men klimakrise og miljøkrise krever vel krisetiltak? Hvilke krisetiltak har dere tenkt å satse på? Eller kanskje dere er i gang med krisetiltak jeg ikke har fått med meg?

La det være sagt: Jeg misunner dere ikke jobben, for det må jo være fryktelig vanskelige saker, særlig fordi vi fortsatt skal ha økonomisk vekst, vekst i velstand, økt konsum, økt BNP, ja, til og med befolkningsvekst! Du, Erna, har sagt at norske kvinner bør føde flere barn, enda vi vet at vi snart er 11 milliarder mennesker på vår lille klode. Skal alle få del i veksten, samtidig som vi skal ta vare på naturmangfoldet?? Det sies også at alle må bidra, men hvem skal bidra mest ? Kong Salomo eller Jørgen Hattemaker?

Dag Hareide, tidligere leder i Naturvernforbundet, skrev i en kronikk for mange måneder (eller år?) siden at vi må slutte å breie oss . Vi må med andre ord minske vårt økologiske fotavtrykk . Dette blir nå gjentatt av kloke forskere, ettersom vi vet enda mer om vår avhengighet av bier og veps. Men hvem er det som breier seg mest? Rike land med høy levestandard breier seg vel mer enn fattige land, og rike mennesker, enten det er fotballtrenere, toppidrettsfolk, ledere i statlig sektor eller private næringslivsledere med millionlønninger, breier seg stort sett mye mer enn f.eks. renholdere og sykepleiere - Kanskje med unntak av folk som Olav Thon …….

De aller fleste sier de er opptatt av miljøet, men det må da være fryktelig vanskelig å være miljøverner og rik. Like vanskelig som å være rik og kristen, forresten, i en verden full av fattigdom.

Det kan godt hende at dere klarer å nå klimamålene, slik at vi holder oss innenfor 2-gradersmålet ved bl.a. å satse på fornybar energi. Men hvordan i all verden skal dere klare å ta vare på natur og miljø samtidig som det satses på vindmøller, motorveier, parkeringsplasser, kjøpesentra, økt turisme økt hyttebygging, VM og OL på hjemmebane etc. i verdiskapningens navn, slik at vi kan bruke mer plast, kjøpe flere ting, flere biler, flere vannscootere, flere snøskutere, flere el-sykler, større hus og hytter og flere sydenreiser, bare for å nevne noe. Og vi sier selvfølgelig ja, takk til lønnsvekst, skattelette, 4-felts motorveier, mer lokalt sjølstyre og fri bruk av natur. For vi tenker kanskje slik som du, Siv Jensen, da du uttalte for mange år siden: “Er det noe vi har nok av i dette landet, så er det natur.” Det er vel kanskje litt uredelig å rippe opp i dette nå som du sikkert har endret mening og heier på det grønne skiftet, som de fleste andre.

Som dere forstår, så virker det hele både selvmotsigende og håpløst i mine øyne, ikke minst på grunn av motstand i befolkningen når vi blir pålagt avgifter og fratatt goder vi har hatt, (jfr. plastposeavgift og bompengeopprøret). Vi vil ha billigere bensin, økt kjøpekraft, flere velferdsgoder og frihet til å gjøre hva vi vil. Noen vil ha is fra Svartisen i drinkene sine, lokalpolitikere vil ha storflyplass i Lofoten, opplevelsessenter på Tronfjell og snøscooterleder med fri ferdsel på Rørosvidda, for det vil bidra til verdiskapning, økonomisk vekst og visstnok enda bedre livskvalitet! Men er det nå så sikkert at du har rett, Trygve Slagsvold Vedum, når du påstår at lokalbefolkningen vet best og at lokaldemokratiet må styrkes?

Til tross for at jeg synes at altfor mange økologiske piler peker i negativ retning, vil jeg ønske dere lykke til, samtidig som jeg tenker: “Stakkars dere!” Og jeg sier som Graham Greene i Den tredje mann : “Poor all of us, when you come to think of it”.

Vennlig hilsen

Lars Eilif Hofstad

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags