Varulv på Rørosmartnan

Av
DEL

MeningerRørosmartnan har alltid vært raus og inkluderende. Vi rørosinger møter opp på Malmplassen år etter år, uavhengig om taleren er politiker fra FRP, Høyre, KRF, Venstre, SP, SV, MPDG eller Rødt. Med tjukke, lyddempende bladvotter applauderer vi åpningstalen, sjøl om vi ellers er rykende uenig med politikeren. I år kaster et intetanende rovdyr lange skygger foran Rørosmuseet. Røros kommune har invitert klima- og miljøminister Ola Elvestuen, eller Varulv som noen vil kalle ham. Det ropes på boikott og buing.

Hvis hjertet brenner for en spesiell sak er det forståelig og tilgivelig at vi mennesker mister hodet og evnen til å tenke prinsipielt. På bakgrunn av de forferdelige dyretragediene fra sist sommer er det lett å forstå engasjementet. Sjøl om jeg nok tilhører flertallet som har et mer balansert og nyansert syn på norsk rovdyrforvaltning, mener jeg at den store demonstrasjonen i Oslo er en viktig demokratisk manifestasjon. Vi skal være stolte av å leve i et land hvor ytringsfriheten er reell, og vi må tåle tydelige spissformuleringer under demonstrasjoner. Med noen unntak må vi også tåle å høre på noen vi ikke liker eller er uenige med, uten å bue eller kaste tomater. Vi har faktisk godt av det! Ikke minst for bli utfordret på våre egne fordommer!

Røros kommune har invitert en klima- og miljøminister i en borgerlig regjering med bakgrunn i et demokratisk stortingsvalg. En må være rimelig konspiratorisk for å tro at kommunen har politiske baktanker med å ønske Elvestuen som åpningstaler. Jeg vil tro at både varaordfører og ordfører har andre politiske preferanser!

Med bakgrunn i påfyll av demonstasjonsadrenalin og saklige og usaklige kommentarer i sosiale medier kommer budskapet om boikott og buing. Det hele båret fram av en usedvanlig ensidig dekning i Arbeidetes Rett. Ulvesaken hentes fram og belyses som om vi står overfor et atombombeangrep, som legitimerer at vi kaster all vanlig folkeskikk og raushet til side.

Jeg vil tro at uansett hvilke politikere som inviteres til Røros vil det være noen som er uenig. «Vanskelig å fastholde at valget av Elvestuen er totalt upolitisk», skriver AR i leder onsdag 9.januar. Nei, det skulle tatt seg ut med upolitiske politikere! Det må da gå an å heve perspektivet, tenke langsiktig og huske på at for ikke lenge siden het kulturministeren Åse Kleveland. Hun var en kjent Human-etiker og statsråd i en Arbeiderpartiregjering. Hørte vi trussel om boikott fra kristne eller konservative av den grunn? Hørte vi rop og trussel om buing under åpningsseremonien? Jeg har heller ikke lagt merke til at ulvetilhengere har fått åndenød når lasskjørerne kommer kjørende i sine fine ulvepelser.

Jeg håper at Røros kommune, etter å ha «tenkt» seg om, har baller nok til å stå imot den lite gjennomtenkte trusselen om boikott. Enten det kommuniseres i form av usaklige og totalt uansvarlige skriverier i sosiale medier, eller av de som burde vite bedre. Rørosingene vil gjøre det vi alltid gjør når det kommer gjester på denne tida: VI møter opp med bladvotter, tar godt imot dem og gir dem en lyddempet applaus (Og er vi ikke så begeistret for gjesten, holder vi det for oss sjøl, eller tar det internt over en øl på kafeen etterpå. Det kalles folkeskikk!)


Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags